czwartek, 19 grudnia 2013

PIERNIKI




PIERNIKI



Przepis bardzo prosty a pierniki wychodzą pulchne, 
kruche i jadalne przez długi czas :)
Jadłam dwumiesięczne i były w porządku ;)


Sposób wykonania:

Do miski wrzucamy

- 800g mąki pszennej
-4 jajka
-300g cukru pudru (jeśli będziemy dekorować lukrem 
cukru może byc mniej)
-kostka masła roztopiona
-200g miodu naturalnego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
-2 łyżki kakao
-3łyżeczki sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyrabiamy ciasto
Wałkujemy na grubość 4 mm
Wycinamy pierniki
Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni



























Małe rączki również pracowały :)))

































2 komentarze:

  1. Własnie szukałam przepisu na pierniki, na pewno wykorzystam Twój.
    Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń